torstai 11. syyskuuta 2014

Kaaria

Huomaan taas soitossani liikaa keskittyneeni vasempaan käteen. Uutena asiana 2. -4. asemaan siirtymiset ja vibrato ovat vieneet huomion jousen käytöltä. Varsinkin kaarijousitukset tuntuvat hankalilta.
Edelleen kielille siirtymisissä tapahtuu usein virheitä; siirryttäessä G-kieleltä A-kielelle käy jousi myös D-kielellä aiheuttaen soraäänen. Lisäksi pitkät kaarijousitukset, varsinkin kieleltä toiselle siirryttäessä, eivät soi puhtaasti. Tämän huomasin soittaessani Maytimen (Mozart) loppuosaa, jossa kaarijousella soitetaan vuorotellen A- ja D-kieltä. Ääni kuulostaa pikemminkin hätäiseltä ja ohuelta... sitä pitää siis harjoitella lisää.
Alussa jousi tuppaa jäämään vasemman käden varjoon. Kun vasemman käden motoriset radat alkavat olla hallussa, alkaa kiinnittää enemmän huomiota jouseen .Joka tunnin jälkeen mietin, että opettaja on sellon soitossa aivan välttämätön! Tämän syyskauden ensimmäisellä tunnilla kävimmekin jousiharjoituksia läpi: käden paino jousella ja käden rentous, liikerata eri kielillä ja eteenkin jousen eri osien käyttö. Legatossa en hyödyntänyt koko jousea, johon en varmasti ilman opettajaa olisi kiinnittänyt huomiota. Lisäksi hän luonnehti hyvin jousen liikettä kolmiuloitteiseksi; jousi ei liiku kielellä ainoastaan edestakaisin, vaan siinä on myös alaspäin kielelle kohdistuva voima (jonka pitäisi lähteä koko käsivarren painosta). Tämän käsivarren painon kanssa on vielä harjoittelemista... sen huomaan puristavasta peukalosta, jonka pitäisi soiton aikana olla rento.
Paul Katz käsittelee seuraavassa videossa hyvin oman kehonsa kuuntelemista sekä rentoutta soittaessa:



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti