Kirjoitustauosta huolimatta harjoittelu on jatkunut taustalla :) Tänään sellotunti oli peruttu, mutta viime viikolla jatkoimme F-duurin parissa sekä harjoittelimme Suzuki vol 2 kirjasta Hunter´s chorusta. Ja vihdoin posti toi myös Feuillardin harjoitevihkon, tällä kertaa sen oikean version. Ostin myös sävelasteikkovihkon, joka osoittautui liian yksipuoliseksi (sävelasteikot eivät olleet kuin yhdessä oktaavissa tms). MUTTA ilokseni huomasin, että Feuillardin vihkossa löytyvät myös sävelasteikot ja kolmisoinnut sekä niihin erittäin hyvät harjoitteet. Siis se vihko on loistava sijoitus, samassa vihkossa harjoitteita moneksi vuodeksi eteenpäin. Suosittelen!
F-duurissa sorminäppäryyttä kaivataan eritoten A-kielellä; venytetty asema alennettuun H:n ja siitä edelleen C-D ja hyppäys E-F (1. ja 2. sormella). Sain hyvän vinkin opettajaltani harjoitella siirtymiä asemasta toiseen "matemaattisesti" eli 1. sormella H:sta alas 1. sormella E:hen, siitä 2. sormella F:stä siirtymä takaisin 2. sormella C:hen jne. Toisin sanoen 1. ja 4. aseman välillä edestakaista siirtymistä, kunnes lihasmuisti alkaa kehittyä. Innostuin tästä harjoituksesta kotona ja soittelin joka kielellä erilaisia yhdistelmiä ja harjoittelin samalla vibratoa.
Huomasin, että tällä tavoin myös vibraton harjoittelu on helpompaa. Tämä johtui siitä, että vasen käsi oli täysin rentona. Soittaessa jotain tiettyä sävellystä on itselläni aina mukana tietty jännitys, koska seuraavat nuotit on tarkasti määrätty, samoin tahti. Kun soittaa "vapaasti" improvisoiden, on rennompi ja voi keskittyä jouseen tai vibratoon paremmin. Suosittelen siis tätäkin, improvisaatio!
Sitten Hunter´s chorus... aluksi tosi haastava. Mutta nyt olen löytänyt siihen kepeyttä ja sormituskin alkaa sujua. Rakastan haasteita, juuri sopiva pähkinä purtavaksi. Ohella olen myös harjoitellut lisää Bachin march in G:ta, nyt vältellen A-kieltä (eli seurannut vaihtoehtoista sormitusta, joka on nuottien alla). Opettajani sanoikin, että pitemmälle sello-opinnoissa edetessä usein vältetään vapaita kieliä, varsinkin vapaata A.ta, joka on soinniltaan usein terävä. Onhan siinä kaksi etua, miksi soittaa A mieluummin D-kieleltä: 1) voit lisätä soittoosi vibraton 2) puhtaana ollessaan myös vapaa A-kieli resonoi mukana täten vahvistaen ääntä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti