maanantai 20. lokakuuta 2014

Skaaloista...



Kirjoitin jo aiemmin, kuinka sello auttaa soittajaansa resonoinnilla löytämään puhtaat nuotit. Videolla Abigail kertoo myös, kuinka sello auttaa vasta-alkajaa skaalojen hallinnassa. Sellon kielet on viritetty kvintin (5) välein eli C (d, e, f,) G, (a, h, c) D (e, f, g,) A. Samoista kielistä muistuu hyvin mieleen duuri-skaalojen järjestys: C-duuri, G-duuri (yksi korotettu nuotti), D-duuri (2 korotettua nuottia) ja A-duuri (kolme korotettua nuottia). Se, mikä nuotti on korotettu löytyy myös sellojen kielistä: 1. aseman neljännen sormen kohdalta (C-kielestä lähtien): fis, cis, gis, dis. Nerokasta! Koska en itse ole juurikaan opiskellut musiikin teoriaa, kaikki tällaiset apukeinot skaalojen muistamiseen ovat enemmän kuin tervetulleita.

Rentoutta, pyöreyttä ja puhtautta

Siirtymävaihe uuden sellon kanssa alkaa helpottaa. Välillä on tuntunut, että nuotit ja niiden puhtaus ovat hakoteillä, mutta nyt sointi alkaa kuulostaa taas hyvältä. On jotenkin tuntunut, että nykyinen selloni on hyvin tarkka sormien asennon suhteen; jos sormi on vähänkin väärässä asennossa, se kuuluu heti äänen puhtaudessa. Ehkäpä sellon äänen sointi on niin kirkas ja "puhdas", että pienikin epävireisyys pistää heti korvaan. Kaiken kaikkiaan Gillin sello on hieman isompi (ainakin silmämääräisesti) kuin aiempi selloni, joten totutteluun on mennyt oma aikansa.
Mutta summa summarum: Mahtava soitin, aivan upea sello!

Mitä muutoksia olen huomannut soitossani? Ainakin jousikäsi alkaa olla varmempi ja ne kaaret... ne alkavat sujua! Soitto ei ole enää haparoivaa, vaan määrätietoisempaa. Toista oli pari viikkoa sitten...

Joka tunnilla on kiinnitettävä huomiota peukaloon, niin vasemman kuin oikean käden. Jos soitan skaalaa läpi, ehdin keskittyä peukaloon ja sormien pyöreyteen. Mutta heti vaikeampien sävellysten kohdalla unohdan nuo sormiparat, jotka ovat lukkiutuneet ja jäykät. Askel kerrallaan... koko ajan kuitenkin puhtaanpaa soittoa kohden. Kun soitan jotain yhdessä opettajani kanssa, jousikäteni on heti rennompi. Se, että toinen analysoi soittoasi tarkasti, jännittää, vaikka sitä ei aktiivisesti ajattelisikaan. Suorituspaineita :) Yhdessä soittaessa turha jännitys katoaa ja voin soittaa rennommin, jopa ehkä yhtä rennosti kuin kotona harjoitellessani.
Olen nyt viehtynyt teknisiin harjoitteisiin; D-duuri skaala, vaihdokset, G-duurin kolmisoinnut.... Nekin ovat omalla tavalla koukuttavia. Aluksi kaikki on kömpelöä, hankalaa, haastavaa. Pikku hiljaa kaikki sujuu paremmin ja paremmin. Teknisten harjoitteiden jälkeen huomaan, että sävellysten soittaminen on huomattavasti helpompaa. Käden ja korvan yhteistyö kehittyy.

Talvi lähestyy... kosteusmittari on laskenut tasaisesti (vaikka ulkona on ollut sateisempaa). Pitänee ottaa ilmakostuttimet pian käyttöön...

lauantai 18. lokakuuta 2014

Tässä linkki D-duuri skaalan soittoon, josta kirjoitin. Kuten Abigail sanookin alussa, venytys tapahtuu 1. ja 2. sormen välissä (ei siis 3. ja 4. sormen välissä).

http://youtu.be/tqyzbMlmFHw

torstai 16. lokakuuta 2014

D-duureja

Viime viikkoinen sellontunti piti sisällään paljon käytännön harjoittelua. Uutena asiana kävimme D-duuri asteikkoa lähtien C-kieleltä. D-duurissahan on sekä fis että cis. Täten soitettaessa C- ja G-kieliä, tulee fis ja cis ns venytettyyn asentoon (extended position). Miten se käytännössä tapahtuu, on muuttamalla sormituksia.
Aluksi soitin sen käyttäen "normaalisormitusta" eli 1. sormella D, 3.sormella E ja 4. sormella venytettynä fis. Huomasin heti, että tämä tuntui hankalalta ja epävarmalta. Sen sijaan asteikko tulee soittaa käyttäen eri sormitusta: D etusormella, E keskisormella (2. sormi) ja fis pikkurillillä. Samaan aikaan kun soitat E:n, liu'uta peukaloa alaspäin, mutta pidä etusormi paikallaan. Tuo myös kyynärvartta eteenpäin, jotta venytys olisi helpompi toteuttaa. Sormita G-kielellä A - H ja cis samalla tavalla. Sanoinkin, että tämä harjoitus on hyvä, koska se rikkoo "normaalisormitusta". Jatkossa tulee oppia soittamaan samoja nuotteja eri sormituksilla, johon tämä harjoitus on omiaan!

Lisäksi olen tällä viikolla harjoitellut 1.-4. aseman vaihdoksia, jotka alkavat kerta kerralta sujua paremmin. Tärkeinpänä asiana on se, että alan kuulla sävelten puhtauden myös muissa kuin 1. asemassa. Tällöin pystyn paremmin korjaamaan sormien asentoa soittaessa. Aluksi käytin viritintä apunani, mutta pikku hiljaa korva alkaa kertoa, missä päin mennään...

torstai 9. lokakuuta 2014

Vaihdoksia ja pyöreitä muotoja

Taas on aika kiitänyt, kaikkea muutakin elämässä on, ettei aina malta koneelle istahtaa ja kirjoittaa. Mutta harjoiteltu on päivittäin ja tunnillakin tuli käytyä sunnuntaina.
Tämä tunti oli täynnä harjoitteita ja hyviä havaintoja!
Lähdimme liikeelle G-duurista, jota soitimme A-kielellä aina 4. asemaan asti. Sain vinkiksi lisätä harjoitukseen samalla jousiharjoituksen; kun soitat skaalaa läpi, soita ensin kaksi nuottia kaarella. Kun kehityt, soita 4 nuottia samalla jousen vedolla jne. Tämä lisää myös vaihtelua harjoitteluun.

Kävimme myös läpi kolmisointuja G-kieleltä aina A-kielen 4. asemaan asti. Samalla opettajani huomasi, että A-kielellä sormeni taipuvat liikaa ja lukittuvat. Sormi pitäisi siis olla joka nivelestään "pyöreä". Muissa kielissä tätä ongelmaa ei ole, mutta A-kielellä asento muuttuu huonoksi. Tähän olen pyrkinyt kiinnittämään huomiota aina, kun muistan. En tiedä johtuisiko siitä, että puristan edelleen peukalolla liian kovasti sellon kaulaa. A-kielihän on ohuin, joten periaatteessa sormenpäällä kevyt painaminen (tai siis käden paino) riittää. Tämä seikka on tärkeä korjata nyt, sillä uskon sillä olevan paljon vaikutusta vibraton onnistumiseen jatkossa.
Harjoittelimme myös asemavaihdoksia 1., 2., 3., ja 4. asemaan. Tänään soittaessani ne alkoivat jo löytyä, kyse on pienestä liikkeestä alaspäin. Tämä harjoitteet olivat kirjasta, jonka nimeä minulla ei ole. Lisään sen kirjavalikoimiin, kunhan saan sen selville! Kirjassa on kuulemma hyviä jousi- sekä vasemman käden harjoituksia.
Ja soitimmehan me hieman musiikkiakin; Maytime. En oikein tiedä mitä ajatella tuosta sävellyksestä, mutta haastava se kaikkinensa on. Sujuuhan se jo paljon paremmin, mutta ongelmaksi tunnilla osoittautui alussa vaihdos G-kieleltä D-kielelle. Ilmeisesti onnistun jotenkin näppäilemään G-kieltä vaihdon aikana niin, että se jää soimaan. Olen yrittänyt karsia tätä ääntä pitämällä pikkurillin G-kielellä samaan aikaan, kun soitan D-kieleltä etusormella E:n. Tällöin ääni ei ole ainakaan niin voimakas, kun nostan pikkurillin kieleltä ylös.